2019-11-18 07:01Pressmeddelande

Ebba Busch Thor i KD:s största delegation till EPP någonsin

Sara Skyttedal och David Lega, europaparlamentarikerSara Skyttedal och David Lega, europaparlamentariker

I veckan håller EPP kongress. Förhandlingarna hålls onsdag till torsdag den 20-21 november i Zagreb och på dagordningen står bland annat val av nytt presidium.

Svenska Kristdemokraternas delegation är den största någonsin, efter rekordresultatet i vårens EU-parlamentsval. Sju kristdemokratiska delegater kommer från Sverige.

I delegationen ingår partiledaren Ebba Busch Thor, EU-parlamentarikerna Sara Skyttedal och David Lega, samt riksdagsledamöterna Andreas Carlson, Sofia Damm, Hans Eklind och Désirée Pethrus.

EPP, European People's Party (Europeiska folkpartiet), är sedan två decennier det största partiet i EU-parlamentet. Det består av kristdemokratiska, konservativa och liberalkonservativa partier. Från Sverige ingår Kristdemokraterna och Moderaterna.

- Av Sveriges olika vägar att påverka i EU är denna en av de mest verkningsfulla. Det var kristdemokrater som bildade EU, kristdemokrater som bildade EPP och det är fortfarande kristdemokrater som utgör basen i den största partigruppen. Så det är inte förvånande att vägen till ökat inflytande också går genom KD, säger Sara Skyttedal, som leder delegationen.

Utöver val av ny ledning för EPP diskuterar kongressen en rad frågor avgörande för Europas framtid, såsom klimatet, unionens utvidgning och det östliga partnerskapet.

Valet till ny ordförande för EPP, efter avgående Joseph Daul, sker på onsdagen cirka 14.30. Favorittippad bland kandidaterna är Donald Tusk, tidigare premiärminister i Polen och sittande ordförande i Europeiska rådet.

Värd för kongressen är kristdemokratiska regeringspartiet Croatian Democratic Union (HDZ) och dess premiärminister Andrej Plenković.

Detaljerad information om EPP-kongressen finns på webbplatsen: zagreb2019.epp.eu

Medieförfrågningar gällande de svenska kristdemokraterna hänvisas till:


Om Kristdemokraterna

Kristdemokraterna är ett politiskt parti som bildades 1964. Kristdemokraterna arbetar för ett samhälle där alla tar ansvar och bryr sig om varandra. Våra mest prioriterade områden är barn och familj, jobb och äldres ekonomi, vård och omsorg samt trygghetsfrågor. Vi vill göra Sverige till världens bästa land att växa upp i. Vår politik kännetecknas av vår syn på familjens betydelse, på det civila samhällets viktiga roll och politikens gränser.