2021-05-07 10:24Pressmeddelande

Efter KD:s krav - Thornberg och Johansson till utskottet

Magnus OscarssonMagnus Oscarsson

Kristdemokraternas Magnus Oscarsson har begärt att rikspolischef Anders Thornberg kommer till miljö- och jordbruksutskottet efter återkommande larm om svenska lantbrukares otrygghet. Nu står det klart att Thornberg och även justitieminister Morgan Johansson kommer till utskottet den 10 juni. 

På alltför många håll i Sverige är det för långt till närmaste polis. Det kan handla om hela samhällen där medborgare ser att den polisiära frånvaron medför otrygghet och utsatthet. 

På landsbygdens gårdar är man orolig för intrång av typer som vill slanga diesel från jordbruksmaskiner, göra inbrott eller av rena trakasserier från djurrättsterrorister. 

- Nu får det vara nog. Människor på landsbygden känner sig rättslösa då man inte i dagsläget inte kan räkna med att polisen dyker upp eller att brotten tas på något större allvar överhuvudtaget, säger Magnus Oscarsson. 

Därför har Oscarsson valt att kalla rikspolischefen Anders Thornberg till miljö- och jordbruksutskottet, för att få svar på vilka åtgärder som myndigheten planerar att vidta för att vända utvecklingen. Nu står det klart att Thornberg kommer till utskottet den 10 juni och får då sällskap av justitieminister Morgan Johansson. 

- Vi vill ha svar på hur polisen tänker agera i dessa frågor. Men ytterst är det regeringens och Morgan Johanssons ansvar att säkra tryggheten för hela Sverige, säger Magnus Oscarsson. 

För mer information, se presskontakt nedan.


Om Kristdemokraterna

Kristdemokraterna är ett politiskt parti som bildades 1964. Partiordförande är Ebba Busch sedan 2015. Kristdemokraterna sätter människovärdet främst och vill prioritera det som är nödvändigt för att bygga ett samhälle som håller ihop. Vården, äldrefrågorna och tryggheten är våra prioriterade frågor.