2021-05-20 12:30Pressmeddelande

KD begär särskild debatt om regeringens hantering av Israel-Palestina

Lars Adaktusson. Lars Adaktusson.

Kristdemokraterna begär en särskild debatt i riksdagen om regeringens hantering av konflikten i Mellanöstern och svar på den eskalerande våldsspiralen mellan Israel och de palestinska områden. 

Den 10 maj skickades från Gaza över 150 raketer mot Israel, som i sin tur svarade med flygräder. Sedan dess har våldet eskalerat kraftigt. På båda sidor är det civila människor, varav många barn, som betalar det högsta priset. Därför måste våldet få ett slut och Sveriges regering måste göra allt som står i dess makt för att bidra till en långsiktig lösning på den långa konflikten.

Men om Sverige och EU ska kunna vara en konstruktiv part så går det inte heller att bortse från det faktum att Iran och Qatar stödjer terroristorganisationer som Hamas. Även Turkiet har stött Hamas både politiskt och ekonomiskt. För att Sverige ska kunna spela en roll och vara en konstruktiv part är det centralt att relationerna med Israel återuppbyggs. För Sveriges och EU:s roll måste vara den konstruktiva medlarens, samtidigt som vi måste inse att det finns starka krafter i regionen som helt saknar intresse av fred.

- Det borde ha varit självklart för regeringen att ställa sig på Israels sida när de utsattes för de här terrorattackerna från Hamas, säger Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson. 

Därför har Kristdemokraterna nu lämnat in en begäran om att riksdagen anordnar en särskild debatt om regeringens hantering av konflikten i Mellanöstern och svar på den eskalerande våldsspiralen mellan Israel och de palestinska områden.

- Det är angeläget att detta debatteras. Sedan raketskjutningarna inleddes har en våg av antisemitiska yttranden kunnat höras, i allt från gatumanifestationer till sociala medier som Twitter och Clubhouse. Det behöver fördömas från alla partier i Sveriges riksdag, säger Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson.

För mer information, se presskontakt.


Om Kristdemokraterna

Kristdemokraterna är ett politiskt parti som bildades 1964. Partiordförande är Ebba Busch sedan 2015. Kristdemokraterna sätter människovärdet främst och vill prioritera det som är nödvändigt för att bygga ett samhälle som håller ihop. Vården, äldrefrågorna och tryggheten är våra prioriterade frågor.