2024-05-03 12:17Pressmeddelande

KD: En barndom i frihet kräver gränser online

Skärmtid

Vi behöver återta kontrollen över skärmarna. Telefoner och appar blir en allt större del av våra barns liv. Den digitala utvecklingen sliter på hjärnan och hälsan. Föräldrar har ett ansvar, men kan inte göra allt. Nu ställer vi högre krav på att EU trycker på för företagen och inför hårdare reglering.

Allt fler barn och unga, inte minst unga tjejer, vittnar om psykisk ohälsa. Köerna till BUP är långa och antalet barn och unga som äter antidepressiva läkemedel har ökat med 360 procent sedan 2006. Andelen barn med övervikt ökar och den fysiska aktiviteten minskar.

Kristdemokraterna presenterar nu ett nytt förslag som ämnar att återta kontrollen över skärmarna. Föräldrar kan inte göra allt. EU måste ställa högre krav på företagen och införa hårdare reglering.

–  Skärmtiden har alltför länge tillåtits breda ut sig på bekostnad av allt annat. Telefonerna stjäl hänsynslöst av tiden för lek och träning, för sömn och återhämtning, för relationer och gemenskap – sådant vi vet är grundläggande för att vi ska må bra. Både i skolan och på fritiden behövs en livsstil som inte sliter på hjärnan och drabbar hälsan, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Enligt studier spenderar tonårsflickor i genomsnitt 38 timmar per vecka med sina mobiler. Detta ökar risken för depression och ångest. Som föräldrar har vi ett ansvar, men Kristdemokraterna vill också sätta press på EU för att införa striktare regler för sociala medier. Vi föreslår olika typer av begränsningar. Delning av information om algoritmer ska finnas för att möjliggöra bättre övervakning av användningens hälsoeffekter. Bolagen måste kunna visa att deras produkter och appar inte är skadliga eller beroendeframkallande. Vi behöver också begränsa användartiden, öka föräldrakontrollen och kunna blockera vissa typer av annonser eller ämnen som en del av sociala mediers grundinställningar.

Läs hela förslaget här.


Om Kristdemokraterna

Kristdemokraterna är ett politiskt parti som bildades 1964. Ebba Busch är partiordförande sedan 2015. Kristdemokraterna sätter människovärdet främst och vill prioritera det som är nödvändigt för att bygga ett samhälle som håller ihop. Vården, hjärtlandet och tryggheten är våra prioriterade frågor.


Kontaktpersoner

Pressjour (ej SMS)