2022-05-20 11:18Pressmeddelande

KD kräver krafttag mot båtstölder

Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Andreas Carlson besöker Kungälv med riksdagskollegan Ingemar Kihlström. Tillsammans ska de besöka Nordöhamnen och prata om internationella stöldligor.

Polisen räknar med att uppemot 90 procent av alla stulna båtmotorer stjäls av utländska stöldligor som sedan förs ut ur landet. Oron för att problemet ska öka igen efter ett par lugna år på grund av pandemin, är stor, något som Kungälvs-Posten rapporterade om 9 maj. Internationella stöldligor för ut stöldgods för omkring 2 miljarder kronor varje år.

- Sverige ses som ett smörgåsbord för utländska stöldligor. Straffen är låga, nästan ingen grips och det är i princip riskfritt att föra ut stöldgods ur landet, Andreas Carlson (KD), partiets rättspolitiska talesperson.

Tullverket gör omkring 40 000 kontroller varje år, men bara en procent kontrollerar fordon på väg ut ur landet, vilket gör att det är mer eller mindre riskfritt för den som vill föra ut stulna varor ur landet. Båtmotorer är en mycket stöldbegärlig vara.

- Det är helt uppåt väggarna att det ska vara på det här viset. Tullen har inget uppdrag att leta stöldgods, länge hade de inte ens laglig rätt att göra det! Varenda bil lastad med stöldgods for ur landet straffritt. Den nya lagen är tandlös, säger Ingemar Kihlström (KD), som sitter i justitieutskottet.

Nyligen ändrades alltså lagen och gav Tullverket möjlighet att kvarhålla personer och misstänkt stöldgods. Men enligt Tullverket eget remissvar kommer den nya lagen inte innebära flera nya kontroller, eftersom den är så dåligt utformad, något som Kristdemokraterna reagerade på.

- Vi har krävt att lagen ändras i fem år. När regeringen väl får ändan ur får vi en lag som inte kommer fungera. Det är amatörmässig nivå, säger Andreas Carlson (KD).

Viktigt för att stoppa stöldligor är också att Polisen byggs ut. Kristdemokraterna såg till att Polismyndighetens budget ökade med 850 miljoner kronor mer än regeringens förslag i den budget som gick igenom riksdagen och nu gäller. De föreslår ytterligare 500 miljoner i vårändringsbudgeten som nu behandlas. Men att Polisen inte kan vara över allt hela tiden, innebär att det behövs hjälp från hela samhället.

- Det är viktigt att det görs en del privat säkerhetsarbete också, som hamnvakterna gör här på Nordön. Att Polisen skulle patrullera här och i alla andra hamnar på varenda natt är inte realistiskt. Men precis som nattvandringarna fungerar förebyggande i stan, är det viktigt med hamnvakter här, säger Gun-Marie Daun (KD), oppositionsråd i Kungälv.

Kristdemokraterna vill bygga ut hela det svenska rättsväsendet. I budgeten som vann riksdagens gillande ökades budgeten för hela rättsväsendet med 1,2 miljarder kronor. 850 miljoner gick till polisen, 50 miljoner till Säpo, 80 miljoner till Åklagarmyndigheten, 50 miljoner till Sveriges domstolar och 200 miljoner till Kriminalvården.


Om Kristdemokraterna

Kristdemokraterna är ett politiskt parti som bildades 1964. Partiordförande är Ebba Busch sedan 2015. Kristdemokraterna sätter människovärdet främst och vill prioritera det som är nödvändigt för att bygga ett samhälle som håller ihop. Vården, äldrefrågorna och tryggheten är våra prioriterade frågor.