2020-04-29 12:25Pressmeddelande

KD: Tillåt licensjakt och minska vargstammen

Miljö- och jordbruksutskottet och därefter riksdagen kommer att rikta ett tillkännagivande till regeringen om att vargstammen behöver minskas i vissa regioner genom licensjakt. Besluten om antalet vargar som kan skjutas vid licensjakt behöver beakta det demokratiskt beslutade målet för vargstammen.

- Jag är tacksam över att vi kunde få majoritet för den här motionen från kristdemokraterna. Det är ett litet steg framåt mot en förvaltning av vår vargstam, säger Kjell-Arne Ottosson, värmländsk riksdagsledamot, i en kommentar.

I Värmland har vi levt med vargen i 40 år och vi har smärtsamt fått erfara vad den kan ställa till med. Samtidigt har myndigheternas hantering lett till att vi idag har en icke fungerande förvaltning som tyvärr straffar både oss som bor inom vargrevir men också vargen själv, fortsätter Ottosson.

Utskottsmajoriteten menar att hänsyn också bör tas till dels hur rovdjursförekomst påverkar älgstammens storlek, dels till hur människors trygghet och livskvalitet påverkas. Enligt utskottets bedömning kan en fortsatt riktad och selektiv jakt på varg genomföras utan att den påverkar vargens gynnsamma bevarandestatus.

- Vi måste också fortsätta jobba för ett gemensamt beståndsmål för varg i Skandinavien. Vår vargstam är skandinavisk, inte svensk eller norsk. Om vi fick börja jaga vargen skulle den snart lära sig att människan är farlig och därmed skulle vi få vargar som skulle uppträda betydligt mer skyggt, vilket vore bra för alla, avslutar Ottosson.

 

För mer information:

Kjell-Arne Ottosson, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson

0730-563 123

kjell-arne.ottosson@riksdagen.se


Om Kristdemokraterna

Kristdemokraterna är ett politiskt parti som bildades 1964. Partiordförande är Ebba Busch sedan 2015. Kristdemokraterna sätter människovärdet främst och vill prioritera det som är nödvändigt för att bygga ett samhälle som håller ihop. Vården, äldrefrågorna och tryggheten är våra prioriterade frågor.


Kontaktpersoner

Pressjour (ej SMS)