2024-02-16 13:07Pressmeddelande

KD:s toppnamn till EU-valet klart

Ella Kardemark, Alice Teodorescu Måwe och Ebba Busch.

Alice Teodorescu Måwe blir Kristdemokraternas toppnamn till Europaparlamentsvalet. Det avgjordes genom en röstning i ett extra partifullmäktige idag. Ella Kardemark är sedan tidigare vald som tvåa på listan.  

Idag röstade Kristdemokraterna i ett extrainsatt partifullmäktige fram Alice Teodorescu Måwe som toppnamn på EU-vallistan. Andranamn är lokalpolitikern från Halmstad Ella Kardemark.

Alice Teodorescu Måwe har primärt gjort sig känd som en tydlig borgerlig röst i samhällsdebatten, inte minst i sin roll som politisk redaktör och opinionsbildare. Nu tar hon klivet ner från läktaren och steget ut i politiken.
– Det är en ära att anförtros detta uppdrag. Många beslut som fattas i EU får direkt effekt för den nationella lagstiftningen, därför känns det som en fantastisk möjlighet att få påverka just där. Jag ser fram emot att få bidra till ett starkare, men smalare EU, som fokuserar på det som EU är bra på.

Kommunalrådet Ella Kardemark från Halmstad är ett välkänt namn inom partiet.
– Jag ser fram emot att ta med min erfarenhet av 17 år i kommunpolitiken in i EU-arbetet. Jag tror att förståelsen för hur beslut på EU-nivå påverkar Sverige lokalt är viktigt för att kunna göra kloka bedömningar inför olika beslut. Utifrån min roll som kommunpolitiker vet jag att EU:s inflytande och fokus ibland behöver justeras. Jag ser fram emot att få vara med och påverka det, säger Ella Kardemark.

Under våren kommer toppkandidaterna att resa runt i Sverige och möta väljare. Europaparlamentsvalet äger rum söndagen den 9 juni 2024.


Om Kristdemokraterna

Kristdemokraterna är ett politiskt parti som bildades 1964. Ebba Busch är partiordförande sedan 2015. Kristdemokraterna sätter människovärdet främst och vill prioritera det som är nödvändigt för att bygga ett samhälle som håller ihop. Vården, hjärtlandet och tryggheten är våra prioriterade frågor.


Kontaktpersoner

Pressjour (ej SMS)