2024-05-14 14:14Pressmeddelande

Kristdemokraterna presenterar valmanifest inför EU-valet

Gränser och Frihet

Idag presenterade Kristdemokraterna partiets valmanifest inför EU-valet den 9 juni. Valmanifestet består av 46 förslag, som ska göra Europa starkare, tryggare och friare. Kristdemokraternas ledord i valkampanjen är Gränser och Frihet, två ord som symboliserar det EU som partiet kommer att arbeta för.

EU befinner sig just nu i en orolig tid. Det råder krig i Europa och i tider som dessa är det viktigt att unionen fokuserar på sitt kärnuppdrag. Den ryska invasionen av Ukraina har utmanat världsordningen och Putins ambitioner, som sträcker sig längre än Ukrainas gränser. Därför vill Kristdemokraterna att det europeiska försvarssamarbetet fördjupas.

– Det europeiska systemet är anpassat för fredstid. Ryssland har ställt om till krigsekonomi. Sett till vad Ryssland skjuter i Ukraina, så behöver Europa tredubbla sin tillverkning av artillerigranater. Därför vill vi se en mekanism för temporärt undantag av till exempel upphandlingsregler och tillståndsprövningar, för att röja de hinder som finns för att växla upp ammunitionstillverkningen och på så vis säkerställa att Ukraina kan vinna kriget, säger Alice Teodorescu Måwe, toppkandidat för Kristdemokraterna i EU-valet.

Klimathotet kräver genomförandet av den gröna omställningen, av fossilfri energi och elektrifiering. Samtidigt måste omställningen ske i takt med folket, med en stark folklig förankring. Sveriges skog måste få brukas, samtidigt som EU måste förstå skogens potential. 

Valmanifestet är uppdelat i fem kapitel som berör säkerhet, den gröna omställningen, landsbygden, socialpolitik och frihandel.

Läs valmanifestet i dess helhet här.


Om Kristdemokraterna

Kristdemokraterna är ett politiskt parti som bildades 1964. Ebba Busch är partiordförande sedan 2015. Kristdemokraterna sätter människovärdet främst och vill prioritera det som är nödvändigt för att bygga ett samhälle som håller ihop. Vården, hjärtlandet och tryggheten är våra prioriterade frågor.


Kontaktpersoner

Pressjour (ej SMS)