2022-09-30 10:00Pressmeddelande

Nomineringar till riksdagens utskott

Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har i en överenskommelse mellan de fyra partierna enats om en fördelning av de presidieposter som partierna förfogar över i riksdagens utskott och i EU-nämnden. Partierna har även enats om fördelningen av ledamotsplatser i utskotten. Överenskommelsen mellan de fyra partierna innebär att presidieposterna fördelas enligt följande:

Sverigedemokraterna tilldelas posten som ordförande i arbetsmarknadsutskottet, näringsutskottet, justitieutskottet samt utrikesutskottet. De erhåller även posten som vice ordförande i civilutskottet, trafikutskottet, försvarsutskottet samt skatteutskottet.

Moderaterna tilldelas posten som ordförande i finansutskottet, EU-nämnden samt socialförsäkringsutskottet. De erhåller även posten som vice ordförande i konstitutionsutskottet.

Kristdemokraterna tilldelas posten som ordförande i socialutskottet samt vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

Liberalerna tilldelas posten som ordförande i utbildningsutskottet samt vice ordförande i kulturutskottet.

De ordinarie ledamotsplatserna i utskotten fördelas enligt följande:

I finansutskottet, EU-nämnden, miljö- och jordbruksutskottet, socialförsäkringsutskottet, arbetsmarknadsutskottet, justitieutskottet, socialutskottet, näringsutskottet, utbildningsutskottet, skatteutskottet, civilutskottet och kulturutskottet erhåller Sverigedemokraterna fyra ledamöter, Moderaterna tre ledamöter, Kristdemokraterna en ledamot och Liberalerna en ledamot.

I trafikutskottet, konstitutionsutskottet, utrikesutskottet och försvarsutskottet erhåller Sverigedemokraterna två ledamöter, Moderaterna fem ledamöter, Kristdemokraterna en ledamot samt Liberalerna en ledamot. 

 

Kontaktuppgifter:
Oskar Cavalli-Björkman, presschef Sverigedemokraterna
072-208 43 33

Niklas Gillström, presschef Moderaterna
072-206 15 40

Sabina Bernhardsson, presschef Kristdemokraterna
070-764 53 52

Andreas Arvidsson, presschef Liberalerna
070-854 90 20 eller 072 – 219 64 57 


Om Kristdemokraterna

Kristdemokraterna är ett politiskt parti som bildades 1964. Partiordförande är Ebba Busch sedan 2015. Kristdemokraterna sätter människovärdet främst och vill prioritera det som är nödvändigt för att bygga ett samhälle som håller ihop. Vården, äldrefrågorna och tryggheten är våra prioriterade frågor.